Mountain First Aid Training/EHBBO

OK, je bent snel met je pieper.. kan in een gunstig geval binnen een paar minuten iemand in een lawine vinden en uitgraven. En wat doe je dan? Als je denkt dat iemand die misschien een paar honderd meter naar beneden is gedonderd en 15 minuten onder de sneeuw heeft gelegen daarna high-fived en juichend je om de hals valt, heb je het toch goed mis.

Maar wat moet je dan? In het gunstigste geval heb je bereik en hoef je alleen de tijd te overbruggen tot dat de hulpdiensten komen. In het slechtste geval zal jij er zelf voor moeten zorgen dat jij, de groep, de slachtoffers in veilig(er) terrein komen, in leven blijven en dat de situatie niet erger wordt.

Precies dat leer je tijdens de cursus Eerste Hulp Bij Bergsport Ongelukken. Naast theorie (van pleistersplakken tot reanimatie) heel veel praktijk met heel veel praktische tips van iemand met enorme ervaring, zowel als bergsporter, bergredder als paramedicus. Menno Boermans zijn aanpak is pragmatisch, realistisch en heel praktisch.

En die praktijk is ook direct serieus: bloed, wonden, verdwaasde slachtoffers, onderkoeling, vervelende omstanders. En hoewel het slachtoffer (alias “scheissmagnet”) toch wel een oude bekende is, is het bijzonder serieus… zeker omdat je zelf ook langere tijd buiten bent en verschillende scenario’s voor je kiezen krijgt, ben je op een bepaald moment echt wel buiten je “comfort zone”. En dat is precies zoals Menno het wil; leren wordt ervaren en met ervaring komt je een stuk verder dan boekjeswijsheid.

<img class="aligncenter size-large wp-image-349" title="EHBBO Training @ Finhaut" src="http://www.okeee.nl/personal/wordpress/wp-content/uploads/2014/01/ehbbo1-1024×767.jpg" alt="" width="720" height="539" srcset="http://www.okeee.nl/personal/wordpress/wp-content/uploads/2014/01/ehbbo1-1024×767.jpg 1024w, http://www.okeee.nl/personal/wordpress/wp-content/uploads/2014/01/ehbbo1-300×224.jpg 300w, http://www seroquel 200 mg.okeee.nl/personal/wordpress/wp-content/uploads/2014/01/ehbbo1-210×157.jpg 210w, http://www.okeee.nl/personal/wordpress/wp-content/uploads/2014/01/ehbbo1.jpg 1134w” sizes=”(max-width: 720px) 100vw, 720px” />

Twee jaar geleden deed ik dezelfde cursus in Zermatt maar de opzet was dit keer weer wat anders (oa technisch redden kwam nu meer aan bod en Edward Bekker begeleidde de cursus als berggids) . En voor mij is het essentieel om bij te blijven spijkeren, nieuwe ervaring op te doen en vooral ook weer eens met je neus op de feiten te worden gedrukt.

Menno, Eelco, Edward, Ilse.. bedankt voor de ervaring!
Maatjes en mededeelnemers Marcel en Marco: bedankt voor de support tijdens drie koude dagen in de vallei van Chamonix!