Mountainbike Houffa

Houffalize in de Belgische Ardennen staat bekend als een mountainbike mekka. ‘T is daarom ook niet zo vreemd dat mijn neefjes elk jaar met een hele groep die kant op trekken. En dit jaar mocht ik ook mee!

Vrijdagochtend, natuurlijk een half uur achter op schema omdat we de fietsen zo netjes mogelijk op een fietsendrager willen knutselen (we berekenen dat de waarde van de fietsen hoger is dan de waarde van de auto) rijden Sander, Gerard en ik richting Les Etables. Lekker weer maar met de verwachting dat het nog wel eens flink kan gaan regenen. Dat lijkt op het eerste rondje (route 1 van Houffalize) ook te gaan gebeuren maar blijkbaar trekken alle wolken langs Houffa en houden we het droog.. stoffig zeg maar. Meteen maar 30+ km in de benen en 700hm geklommen.. niet in de laatste plaats vanwege de “Muur van Bonnerue” die ik zoals gebruikelijk weer een stuk lopend neem.

‘s Avonds lekker eten, biertje drinken en fikkie stoken. De rest van de mannen zijn (op Teon na) ook allemaal gearriveerd dus het is al volle bak.

Zaterdagochtend: regen klettert tegen het raam.. maar net wanneer Teon arriveert (en wij beginnen te denken om te vertrekken) klaart het op en kunnen we weer droog op weg. Hoofddoel is La Roche en Ardenne, via een route die wij op GPS meekrijgen van Rob, de eigenaar van Les Etables. La Roche hebben we niet gezien, maar wel komen we twee keer terug bij Bonnerue.. blijkbaar zijn we betere bikers dan padvinders. Wel hele mooie paden gereden die ook allemaal nog lekker droog zijn; de regen heeft precies het stof weggewerkt maar van de gebruikelijke Ardense drek is nog geen sprake. Ten lange leste besluiten we maar af te dalen richting Houffa voor een hapje en een drankje en in de middag maar de “standaard” route 5 te rijden. Overal resultaat is 73km en 1600hm. Daarna is het relaxen, biertje, BBQ en diepe gesprekken over leven, dood, kinderen, fietsen, WD40, tarrels en alles ertussenin…

Teon in full descent
Teon in full descent

Zondag: laatste dag.. traditioneel een rondje Rob. Hoewel een paar man twijfelen (rondjes Rob zijn meestal niet de makkelijkste rondjes) rijden we toch met de complete groep een rondje. Onbekende tracks buiten de gebaande paden rond Houffa; mooi, stoer en lekker.. uitsmijter is een afdaling waarbij een parachute niet zou misstaan.. wederom 30+km en 700hm (Rob heeft zich, zoals beloofd, ingehouden). Daarna is het douchen, lunchen, afscheid nemen en een afspraak maken voor volgend jaar.

Foto’s en filmpjes volgen…