Stanton Sherpa

De beruchte N+1 regel is weer toegepast. (Voor de niet-fietsers: N is het aantal fietsen wat je nu hebt). Er is dus weer een fiets bijgekomen in de garage! Dit keer weer eens iets bijzonders om het gat tussen een trail (volgeveerde) mountainbike en een gravel bike te vullen.

Met mijn Pyga heb ik een do-it-all bike die ik met een paar kleine veranderingen kon aanpassen aan de omstandigheden. Maar ik miste het “echte” mountainbike gevoel in Nederland. Een fully is dan toch iets teveel cruisen. Zodoende was ik op zoek naar een stalen hardtail frame en had eigenlijk mijn zinnen gezet op een stalen Kona Honzo. Helaas worden die niet meer gemaakt en begon de zoektocht weer van voor af aan. Na het afstrepen van +/- 20 stalen frames bleven uiteindelijk de Sobre Dad en de Stanton Sherpa over. Beide voldeden aan alle eisen: gewone steekassen, ruimte voor 2.4 banden, staal, Europees merk (eigenlijk: niet in de USA gemaakt). Het Stanton frame kwam het dichtste bij de geometrie die ik zocht..

En terwijl ik aan het sparen was voor een Stanton frame, kwam er 1 opeens voorbij op Marktplaats, mét goede wielen en een goede voorvork. De koop was dus snel gedaan. Natuurlijk moest hij eerst volledig uit elkaar waardoor ik er achter kwam dat hij met een lading Hope onderdelen was uitgerust. Nice!

Ondertussen is het frame en de cockpit een stuk schoner met het verwijderen van de dropper (en kabel buiten langs) en de voorderailleur. De X9 derailleur is  vervangen voor een XT (vind ik, persoonlijk, soepeler schakelen) en de X5 crank is vervangen voor een GX 1x exemplaar (300g lichter!), stuur en stuurpen zijn vervangen door mijn vaste setup. Het is nu een redelijk “clean machine” en ik ben benieuwd hoe hij rijdt!

Hier vind je de specificaties. [under construction]